Diesel motori

Diesel motori se koriste u strojevima koji obavljaju široki spektar važnih poslova. Najčešće se ugrađuju u bagere i druge građevinske strojeve i opremu, traktore i ostalu poljoprivrednu opremu, teške viličare, kamione te automobile.

Po većini svojih sastavnih dijelova dizelski motor je istovjetan benzinskom motoru. Oba motora imaju klip, košuljicu, glavu, i sustav prijenosa gibanja iz ravnocrtnog u kružni. Obje vrste motora mogu biti izvedene kao dvotaktni i kao četverotaktni motor. Jedina prava razlika je kod sustava goriva i njegova paljenja, koji se potpuno razlikuju kod ova dva tipa motora.

Prednosti Diesel motora

Dizelski motori imaju nekoliko prednosti u odnosu na druge motore s unutrašnjim sagorijevanjem:

  • manja potrošnja goriva za isti obavljeni posao uslijed više temperature na kojoj se obavlja proces sagorijevanja.
  • ne zahtijevaju visok napon električnog sustava paljenja, što rezultira visokom pouzdanosti.
  • nepostojanje zavojnice, svjećica itd. također eliminira izvor emitiranja frekvencija koje mogu ometati navigacijsku i komunikacijsku opremu.
  • životni vijek dizelskog motora općenito je oko dva puta duži u odnosu na benzinski motor zbog povećane čvrstoće dijelova koji se koriste kod ovih motora. Osim toga, dizelsko gorivo ima bolje osobine podmazivanja od benzina što također utječe na vijek trajanja motora.
  • dizelsko gorivo se destilira direktno iz nafte što pak utječe na nižu krajnju cijenu ovog goriva.

DOL d.o.o. pruža usluge servis i održavanje diesel motora (Komatsu, Perkins, Cummins, Deutz). Detalji...